Sfaturi parentale – NEASCULTAREA COPIILOR

Cu citva timp in urma am primit o nota din partea unei cititoare rugindu-ne sa publicam si materiale despre cresterea copiilor. In cuvinte simple dinsa ne-a spus “doresc sa stiu cum sa-mi cresc copiii.” Cuvintele dinsei ne-au intrat la inima si cautam astazi sa-i dam, atit ei ci si tuturor cititorilor nostri, citeva sugestii practice privind neascultarea copiilor. Toti ne confruntam cu astfel de situatii. Ce trebuie sa facem, cum trebuie sa reactionam, si ce masuri trebuie sa luam pentru corectarea lor si eliminarea neascultarii? Va dam astazi un scurt rezumat al unui studiu facut pe aceasta tema de-a lungul anilor de organizatia americana Focus on the Family. Textul integral al materialului in limba engleza il aflati aici Handling Disrespect – Focus on the Family

Reactia parintilor si remediile sugerate depind de varsta copilului, gradul de neascultare, si gravitatea faptei copilului. In principal sunt 6 tehnici de disciplinare care trebuie aplicate.

(1) Distragerea Atentiei. Copiii pina la 18 luni in general nu au nevoie de masuri de disciplina drastice. Pentru corectarea unei fapte gresite cea mai potrivita tehnica este distragerea atentiei copilului. De exemplu, daca copilul isi focalizeaza atentia asupra unui obiect periculos, sa spunem o soba fierbinte, remediul este redirectionarea atentiei copilului print-un zgomot sau gest potrivit.

(2) Coltul de Rusine e o tehnica potrivita, in combinatie cu altele, la copiii intre 2 si 8 ani. Expertii recomanda ca durata sederii in coltul de rusine sa corespunda varstei coilului, de exemplu 1 minut pentru fiecare an de varsta al copilului. Cit sta in coltul de rusine copilului trebuie sa nu i se permita sa faca nimic altceva, nici macar sa comunice cu cei din jur.

(3) Eliminarea Privilegiilor implica negarea accesului copiilor la jucarii, evenimente, onomastice, joaca, programul preferat de televiziune, etc. Durata eliminarii privilegiilor depinde de varsta copilului, de exemplu citeva ore pentru un copil de 2 ani, pina la citeva zile pentru un copil de 12 ani. Rezultatele tind sa fie mai pozitive daca se interzice copilului privilegiul preferat.

(4) Consecintele Naturale nu trebuie blocate cind copii sunt neascultatori. De exemplu, daca copilul refuza sa ia cina, in loc de a-l forta sa manince, lasati-l sa mearga la culcare flamand. Consecinta naturala va fi foamea la dimineata si invatarea unei lectii bune.

(5) Consecintele Logice se aplica la copiii mai mari. De exemplu, daca copilului i se da bani de buzunar saptaminal si din neglijenta sau neascultare sparge un obiect in casa, suma alocata trebuie suspendata pina cind implineste valoarea obiectului spart.

(6) Disciplinarea Corporala e mai potrivita intre 2 si 6 ani. Nu trebuie nici o data facuta din minie si e recomandata doar in situatii grave. Uneori insa disciplinarea corporala nu e eficienta. Ce trebuie facut pentru a fi eficienta? In primul rind nu trebuie sa fie inconsistenta sau capricioasa. Copiii trebuie sa vada consistenta in pedeapsa corporala in asa fel incit sa fie capabili sa anticipeze dinainte ca anumite fapte rele vor fi compensate cu o palma la fund, sau chiar mai multe. Deasemenea trebuie facuta in asa fel ca sa fie simtita de copil. In final, insa, trebuie si inteles ca pentru unii copii pedeapsa corporala nu va da rezultate. In acele situatii parintii trebuie sa foloseasca alte metode.

Lipsa de Respect

Dar lipsa de respect, cum trebuie contracarata? Lipsa de respect e cauza principala a neascultarii.

Pentru a o corecta, parintilor li se sugereaza sa ceara copilului sa repete fraza lipsita de respect transformind-o intr-o fraza respectuoasa. In plus, oricare masura de disciplina trebuie administrata cu respect. Daca parintii isi disciplineaza copiii din minie copiii nu vor invata lectia ascultarii. In alte cuvinte, parintele trebuie sa fie primul si cel mai important model de respect pentru copiii lui. Copiii deasemenea trebuie sa vada respect in relatiile dintre parinti, si in relatiile dintre parintii lor alte persoane. In acest fel copiii au sanse mai mari de a fi si ei respectuosi in relatiile lor cu parintii sau cu persoane terte. In alte cuvinte, comunicati cu copiii in asa fel incit sa le dati de inteles ca nu sunt criminali ci fiinte umane valoroase care insa au nevoie de indreptare. Stabiliti deasemenea standarde clare de respect reciproc in familie si implementati practica si notiunea ca respectul e apreciat. De exemplu, dovada de respect de catre copil fata de mama lui intr-o situatie dificila poate fi rasplatita cu mama facind copilului prajitura lui favorita.

Masurile de disciplina sunt valoroase deoarece folosite corect devin un invatator valoros pentru copii care-i va ajuta sa se raporteze la societate.

Concluzia

In final ramin citeva concluzii importante. In primul rind consecintele disciplinarii pot fi negative sau pozitive. Consecintele pozitive trebuie folosite pentru inradacinarea in copii a unui comportament bun, iar consecintele negative pentru eliminarea comportamentul rau. In al doilea rind, pentru ca sa aibe efect, consecintele trebuie sa fie imediate. In alte cuvinte, daca copilul face o fapta buna, nu intirziati sa va exprimati aprecierea fata de fapta buna, sau dezaprobarea in cazul contrar. Cu cit intervalul de apreciere sau dezaprobare e mai mare, cu atit mai dificil va fi pentru copil sa inteleaga rationamentul actiunilor parintilor. In al treilea rind, parintii trebuie sa fie consistenti cu consecintele care doresc sa le imprime in viata copiilor lor. Daca consecintele nu sunt consistente, copilul va intelege ca nu exista nici o semnificatie in cuvintele sau comportamentul parintilor. In al patrulea rind, conscintele trebuie sa fie serioase. Daca o consecinta pozitiva sau negativa nu are nici o relevanta pentru copil, nu-i va schimba comportamentul. In al cincilea si ultimul rind, eliminati amenintarile si tipatul la copii. Comportamentul acesta intimideaza copiii dar nu le modeleaza comportamentul in sensul pozitiv.

Sursa: Alianţa Familiilor

You may also like...

1 Response

  1. 08/10/2010

    […] Sfaturi parentale – NEASCULTAREA COPIILOR Thu Oct 07, 2010 9:00 am Cu citva timp in urma am primit o nota din partea unei cititoare rugindu-ne sa publicam si materiale despre cresterea copiilor. In cuvinte simple dinsa ne-a spus “doresc sa stiu cum sa-mi cresc copiii.” Cuvintele dinsei ne-au intrat la inima … Continue reading → […]

Leave a Reply