Cel mai inalt scop al unui parinte…?

Adeseori adolescentii sunt descrisi cam asa“nu stiu sa se poarte in societate, dispretuiesc autoritatea ,sunt lipsiti de respect fata de adulti, sunt gata sa-si contrazica parintii, sa-si tiranizeze profesorii ,sa faca numai ce voe ei…”

Dar care este scopul nostru ultim ca parinte? In primii ani de viata ,voi ca si parinti, L-ati reprezentat pe Dumnezeu.Voi ati reprezentat autoritatea absoluta. Intotdeauna ati avut dreptate, dar copilul a crescut si acum se lupta sa devina tanar ” independent “.Acum el nu mai acepta pur si simplu principiile voastre morale, valorile si invataturile bazate pe afirmatia “ca asa am spus eu”…adolescentii doresc si au nevoie sa recunoasca si sa raspunda ei insisi la acele adevaruri, altfel vor sfarsi urmand pe oricine, oricand, oriunde, si din orice motiv – mai ales pe asa numita autoritate care suna frumos,(deci tot spre o autoritate se duc) indiferent daca este un vanzator de droguri, seful unei gasti sau vreun lider ocult.

Din nefericire, pentru parinti aceasta perioada noua de indpendenta este destul de grea. In toata aceasta perioada adolescentii isi testeaza parintii, ii ispitesc si ii incearca in multe feluri.Multi parinti ajung dezorientati din cauza comporatarii adolescentilor lor…dar nu va pierdeti nadejdea. Intr-o zi veti fi surprinsi vazand ca adolescentul vostru a crescut, devenind un adult, care stie sa aprecieze si care in sfarsit va intelege inima si va multumeste pentru sacrificii.Totusi pana atunci fiti tari in nadejde!

“Ca sa fii cel mai bun parinte trebuie sa perseverzi si sa fii rabdator in timp ce esti calauzit de scopul corect.”

Si acum revenim la intrebare…Care este de fapt cel mai inalt scop al unui parinte? In simple cuvinte suna cam asa:

Scopul“pregateste-ti si ajuta-ti copilul sa traiasca independent de tine ,directionandu-l cu succes in viata, avand stapanire de sine si tarie de caracter”.

In planul lui Dumnezeu tu ai fost asezat intr-o pozitie-cheie ca sa-ti pregatesti copilul pentru viata de acum si cea vesnica .Invatati-i sa-si directioneze viata dupa Cuvantul lui Dumnezeu, sa aiba incredere in Dumnezeu si in puterea Duhului lui Dumnezeu.

Acum in incheiere nu uita…

1. Ca si parinte, fii deschis cu adolescentul tau, ofera-i libertate spre cunoastere si independenta.

2. Ca si parinte, nu-l lasa de tot pe adolescentul tau…pastreaza legatura cu el chiar si atunci cand acest lucru este greu.Ramai langa el oferindu-i dragoste.

3. Pe masura ce isi asuma responsabilitati ofera-i o libertate mai mare.

4. Daca uneori te trezesti acuzat, nu dispera, adolescentul tau are nevoie de echilibru prin limitari.

Daca va pasa intradevar de copiii vostri se va vedea in cat sunteti de consecventi in a le fi alaturi si cat de mult ii veti invata pentru viata.

Nu vor fi totdeauna adolescenti- intr-o zi ii veti vedea zburand din cuib stapani pe ei insisi…dar de tine depinde cat de mult i-ai invatat pentru zbor.

Ana-Estera

Șoție și mamă în permanentă încercare de a sta lângă copii, deci, trebuie să lucrez de acasă. Lucrez în două mai capitole: Produse de decor - pe care le fac eu și Machetare în construcții. Mai sunt pasionată de psihologie și de relația părinți-copii.

You may also like...

1 Response

  1. 30/07/2010

    […] Cel mai inalt scop al unui parinte…? Thu Jul 29, 2010 11:19 am Adeseori adolescentii sunt descrisi cam asa“nu stiu sa se poarte in societate, dispretuiesc autoritatea ,sunt lipsiti de respect fata de adulti, sunt gata sa-si contrazica parintii, sa-si tiranizeze profesorii ,sa faca numai ce voe ei…” Dar care este scopul nostru … Citeşte continuarea → […]

Leave a Reply