Limitările adolescenţilor – un beneficiu

Fiecare parinte doreste sa aiba o relatie frumoasa cu adolescentul sau, sa fie ascultat, respectat si agreat si nici un parinte nu doreste sa fie desconsiderat sau nerespectat de adolescentul sau.

Unii parinti au luat ca solutie permisivitatea si toleranta…le permit copiilor sa faca ce vor ei astfel incat sa nu fie nici o suparare, nici o mustrare , nici o pedeapsa. Daca copilul alege sa nu asculte, nu sufera nici o consecinta negativa. Dar aceasta atitudine nu ofera nici o solutie…”pacea cu orice pret ” nu va da rezultate pozitive si nu va face un adolescent disciplinat care sa respecte si sa asculte. Cand un parinte isi indeplineste pasiv rolul sau, aceasta va duce la o scadere accentuata a respecului adolescentului fata de el.

Deci… unii parinti realizeaza ca nu trebuie sa caute pacea cu orice prêt” dar in acelasi timp nu vor sa aiba conflicte cu adolescentii lor, nu vor sa se impuna in viata lor, nu vor sa fie in razboi cu copiii lor…Atunci ce trebuie sa faci?

Trebuie sa inveti limitarile bune si beneficiile lor.

In lumea sporturilor limitarile sunt cele de care depinde castigarea medaliei sau pierderea ei .Nerespectarea limitarilor poate aduce descalificarea si pierderea medaliei.

Cand te inscrii la un joc stii ca acesta are anumite limite si reguli. Daca de exemplu un alergator nu respecta limitele pistei pe care trebuie sa alerge va fi descalificat si nu va mai putea sa castige medalia. Ramanerea lui in limitele stabilite ii va oferi posibilitatea de a castiga o medalie…chiar cea de aur.

Pentru ca un joc sa poata fi frumos si sa se poata juca are nevoie de anumite limite si reguli. Terenul de fotbal, are limite de joc, masa de tennis are limite…limitarile sunt necesare pentru a putea ajunge la victorie. Cand conduci o masina benzile de circulatie stabilesc limitele pe unde se circula. Ignorarea si nerespectarea lor poate fi fatala.

Comportamentul trebuie sa aiba si el amumite limte morale si etice.Omul are si el anumite limte. Multi tineri aleg sa iasa din aceste limite si sa traiasca in afara lor, dar la scurt timp vor secera consecintele (repercursiunile). Mai mult cand cine va incalca limitele stabilite si impuse de Dumnezeu, persoana respectiva primeste repercursiunile maniei lui Dumnexeu, a judecatii Lui si lipsa de binecuvantare.

Daca in lumea sporturilor limitele sunt atat de bine stabilite si importante cu atat mai mult in jocul mai important, al vietii, trebuie sa existe limite bine stabilite in toate aspectele vietii.

Tinerii nu vor sa auda de limitari si mereu incearca sa iasa din ele .Ei cred ca daca sunt liberi sa faca ce vor, asta ar parea corect si vor fi fericiti si impliniti dar n u-i asa. Dumnezeu spune: “Multe cai pot parea bune omului, dar la urma se vad ca duc la moarte” (Proverbele 14:12 ) Deaceea adolescentii au nevoie de indrumarile parintilor lor, trebuie sa primeasca explicatii despre limitari, cat si despre recompensele si repercursiunile care le primesc daca le respecta sau nu le respecta.

Limitele exterioare dezvolta caracterul interior .Parintii care isi lasa copiii sa faca rau, ii instruiesc sa faca rau. Daca nu iei nici o atitudine fata de copilul care vorbeste urat, sau care nu este respectuos, il vei instrui tot mai mult in atitudinile lui rele. Lipsa disciplinei din copilarie si tinerete va fi urmata de lipsa disciplinei la maturitate.

Dar…limitarile creeaza intrebari in mintea fiecarui parinte…si vom incerca sa raspundem la unele din ele.

Adesea te intrebi daca sunt chiar atat de necesare si cum sa stabilesti limitarile. Ca si parinte trebuie sa comunici limitarile si nu sa le impui.Trebuie sa stii ca daca copii tai traiesc fara limitari ei vor simti ca nu ati jucat corect, vor fi dezorientati si speriati de dezordinea din viatile lor. Se vor simti inferiori celor ordonati si disciplinati. Practic le-ati rapit sansa de a fi intr-o competitie corecta din care ar fi putut iesi invingatori poate cu o medalie de aur. Desi la inceput si mai ales daca nu sunt explicate si stabilite corect, limitarile sunt percepute ca niste granite insotite de consecinte negative. Insa scopul limitarilor corecte este sa dezvolte un caracter frumos si evlavios caracter ce se dezvolta prin autocotrolul dobandit prin respectarea limitarilor.Respectarea limitarilor va produce in cele din urma in adolescent un sentiment de pace care apoi il va simti si parintele. ”Disciplinaza-ti fiul (fiica) si el iti va da odihna si iti va aduce desfatare sufletului.” (Proverbele 29:17)

Parintii se mai intreaba daca limitarile nu vor ingradi dezvlotarea adolescentului. Nu, ci limitarile vor asigura adolescentului tau un mediu sigur de dezvoltare si il protejeaza de multe necazuri inutile.Un fotbalist este sigur pe sine atunci cand stie ca joaca pe un teren la care ii cunoaste limitele, le vede, si nu trebuie la fiecare pas sa se intrebe daca a pasit bine sau a iesit in afara limitelor impuse de teren. El are siguranta si astfel joaca cu curaj si pasiune.

Insa de fiecare data cand stabilim anumite limitari trebuie sa avem o tinta. Tinta esta sa il ajuti pe adolescent sa dezvolte in el autocontrolul, o motivatie interioara buna, sa se deprinda sa faca ce e bine. Deaceea in stabilirea limitarilor trebuie sa tinem cont de nivelul de maturitate al adolescentului…sa nu fie limitari prea stricte sau prea tolerante. Adolescentii cresc si nu li se mai potriveste orice metoda de disciplina. Nici caracterele nu sunt la fel…deaceea rugati pe Dumnezeu sa va dea intelepciune in fiecare circumstanta. Urmariti indeaproape pe adolescent incercati sa il intelegeti si un stabiliti limitari fara dragoste sau prea aspre. Aceasta ii va indeparta de dvs. si vor dori mereu sa iasa de sub autoritatea dvs. Mergeti pap la pas cu adolescentul prin viata, rugati pe Dumnezeu sa va dea intelepciune si atunci nu veti esua il rolul dvs. de parinte…veti vedea mai tarziu toate beneficiile limitarilor si caracterul frumos care il va dobandi tanarul dvs. Chiar daca acum nu intelege poate totul si poate nu asculta totul fiti hotarati in deciziile dvs.caci el cand va creste mai mare si va deveni adult va intelege si va va multumi pentru toate sacrificiile dvs. si pentru toata rabdarea care ati avut-o cu el.

Invata-ma sa fac voia Ta

Ca ci Tu esti dumnezeul meu;

Duhul Tau cel bun sa ma calauzeasca

Pe calea cea dreapta!

Psalmul 143:10

Ana-Estera

Șoție și mamă în permanentă încercare de a sta lângă copii, deci, trebuie să lucrez de acasă. Lucrez în două mai capitole: Produse de decor - pe care le fac eu și Machetare în construcții. Mai sunt pasionată de psihologie și de relația părinți-copii.

You may also like...

1 Response

  1. 30/07/2010

    […] Limitările adolescenţilor – un beneficiu Thu Jul 29, 2010 12:00 pm Fiecare parinte doreste sa aiba o relatie frumoasa cu adolescentul sau, sa fie ascultat, respectat si agreat si nici un parinte nu doreste sa fie desconsiderat sau nerespectat de adolescentul sau. Unii parinti au luat ca solutie permisivitatea si toleranta…le … Citeşte continuarea → […]

Leave a Reply