Jocul cu frânghia…

Imi amintesc acest joc de cand eram copil.O franghie lunga, o linie trasata pe pamant, doua echipe de o parte si de cealalta…fiecare tinand strans franghia cu ambele maini.Fiecare echipa incearca din rasputeri sa traga echipa adversa dincoace de linie.

Cine castiga jocul? Echipa a carei membri sunt mai puternici si mai inalti, nu-i asa? Desi cei inalti si puternici par sa castige nu intotdeauna este asa.Adevaratii castigatori sunt cei mai abili.Strategia si pozitia cu care lupti te face invingator.

Jocul cu frânghia în familie Ai impresia ca relatia dintre tine si adolescentul tau seamana cu jocul cu franghia? Ai stabilit niste limite peste care nu are voie sa treaca si esti hotarat sa le respecti, dar cu toate acestea copilul altadata ascultator o ia in directia opusa, indepartandu-se de tine? Sau poate zice in mintea sa: “Niciodata nu vei reusi sa ma faci sa trec de partea ta!”

Sau poate nu vrei sa joci jocul cu franghia, poate nu vrei sa participi la lupta, poate te-ai retras, lasandu-l pe adolescentul tau sa castige batalia.

Astazi multi parinti au renuntat la rolul lor de parinti, au renuntat sa mai stabileasca reguli, gandind ca oricum nu o vor scoate la capat cu adolescentul lor si ca oricum intre ei trebuie sa existe o relatie de prietenie.

Dar daca renunti la pozitia de parinte , ce fel de relatie vei avea? Adolescentii stiu ca responsabilitatea parintilor este sa stabileasca reguli – ce e bine si ce nu – si ca nerespectarea lor va adduce anumite consecinte.Deci daca renuntati la rolul ( de parinte) de a stabili reguli adolescentul se considera “superior “ iar pe voi inferiori” si va actiona in consecinta, razvratindu-se si facand ce vrea el.

Eu nu doresc ca d-voastra sa castigati jocul, ci sa stabiliti “o relatie a respectului reciroc “si aceasta necesita adesea mult timp, dar un parinte pasiv nu va castiga niciodata respectful copiilor ,la fel nici un parinte opresiv.

Rugaciunea si dorinta mea este ca in rolul de parinti pe care il detineti, sa va “intariti relatiile “cu adolescentii prin “limitari “ –limitari cu rasplatiri si repercursiuni corespunzatoare – si ca in final “AMBELE ECHIPE SA CASTIGE! “

Incredinteaza-ti lucrarile in mana Domnului

si iti vor izbuti planurile!

Prov 16:3

Leave a Reply